09:26
Mεταλλαγή σπιτιού στο Σκαϊάνο της Ελβετίας

Mεταλλαγη σπιτιου στο Σκαϊανο της Ελβετιας

Τα νέα και τα παλιά συγχωνεύονται και δημιουργούν ένα νέο σύνολο.

Κατηγορία: Σπίτι | Ανάρτηση: 13/07/2017 | Συντάκτης: Ιωάννης Παππούς

Η αρχική μορφή αυτού του ιστορικού πέτρινου σπιτιού, στο κέντρο του χωριού Σκαϊάνο στην Ελβετία, συνίσταται από ένα κεντρικό κτίριο με κελάρι ,υπόγειο και δύο ορόφους που περιλαμβάνουν κουζίνα, καθιστικό και υπνοδωμάτιο.

Ένα πιό πρόσφατο παράρτημα επίσης κατασκευασμένο από στερεά φυσική πέτρα, περιλαμβάνει ένα μικρό αποστακτήριο σταφυλιού, και ένα δωμάτιο με σοφίτα.

 

Η εξωτερική πέτρινη σκάλα καθώς και τα μικρά τείχη μπροστά από την κύρια πρόσοψη του σπιτιού φαίνεται ότι δημιουργήθηκαν ταυτόχρονα με το παράρτημα.

Μπροστά από το κεντρικό κτήριο υπήρχε αρχικά - πριν από την κατασκευή του παραρτήματος - μια μικρή πλατεία.

 

 

 

 

Πριν από τη μετατροπή αυτό το κτίριο κατοικήθηκε για πάνω από δύο δεκαετίες. Προστατεύθηκε με προσωρινή στέγη ενάντια στην αποσύνθεση, αλλά χρειάστηκε μια πλήρη ανακαίνιση για να προσαρμοστεί στις σύγχρονες ανάγκες άνεσης.

Οι πέτρινοι τοίχοι διατηρήθηκαν , μόνο οι αρμοί έπρεπε να επαναδιαμορφωθούν. Η μόνωση εφαρμόζεται στο εσωτερικό των τοίχων.

Όλα τα ξύλινα δάπεδα αντικαταστάθηκαν από σκυρόδεμα, το οποίο ενισχύει επιπλέον τους παλιούς τοίχους. 

 

 

 

 

 

 

Στο κυρίως σπίτι εισήχθη μια νέα σκεπή με ξύλινη κατασκευή, ενώ στο παράρτημα δημιουργήθηκε μια ταράτσα με φυσικό πέτρινο δάπεδο.

 

Ο κύριος αρχιτεκτονικός στόχος της παρέμβασης ήταν 

να αποκτήσει το κτήριο την αρχαϊκή απλότητα του όγκου που έχει ένα ιστορικό κτήριο.Έτσι η εξωτερική πέτρινη σκάλα αφαιρέθηκε για να δημιουργηθεί και πάλι η μικρή πλατεία του χωριού μπροστά από το σπίτι, με ένα σιντριβάνι και πάγκο.

 

Το παλιό κελάρι με θόλο γίνεται η νέα κύρια είσοδος: χωρίστηκε σε μια μη θερμαινόμενη υπαίθρια ζώνη και σε θερμαινόμενη είσοδο με την ντουλάπα και ένα μικρό δωμάτιο με νιπτήρα και ντους.

Από τη μια πλευρά το παλιό πέτρινο τοίχωμα κόπηκε και μια σκάλα ενσωματώθηκε, για να οδηγήσει στους επάνω ορόφους.

 

Το παλιό αποστακτήριο του κονιάκ σταφυλιού συνδέεται τώρα με το κελάρι μέσω ενός θόλου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δροσερός καλοκαιρινός υπαίθριος χώρος.

 

Η γυάλινη πρόσοψη μπροστά στα δωμάτια, προς τη λίμνη, έχει τοποθετηθεί σε απόσταση περίπου 60 cm από τα παλιά πέτρινα τείχη.Αυτη η γυάλινη πρόσοψη προστατεύει από το εξωτερικό κλίμα.

 

Η παρέμβαση αυτή επιτρέπει αφενός την αυθεντική συντήρηση της ιστορικής πέτρινης πρόσοψης, η οποία αναφέρει την ιστορία του σπιτιού και από την άλλη, δημιουργεί φως για τα δωμάτια με εξαιρετικές ανακλάσεις.

 

Δεν θα ήταν δυνατόν διαφορετικά να φτάσει το ηλιακό φως στα δωμάτια, σε μια τέτοια δομή χωριού με στενά δρομάκια.

 

Η υλοποίηση του εσωτερικού είναι προσαρμοσμένη στα αρχαϊκά υπάρχοντα: φυσικά εμποτισμένα δάπεδα τσιμέντου, πέτρινο γκρίζο γύψο για τοίχους και οροφές, ξυλουργικό ξύλο ελαριάς.

 

Η νέα παρέμβαση δεν έρχεται σε αντίθεση με την υπάρχουσα κατάσταση του κτηρίου, τα νέα και τα παλιά συγχωνεύονται και δημιουργούν ένα νέο σύνολο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο άχαρο τσιμέντο.

Όχι άλλο άχαρο τσιμέντο.

Κατηγορία: Σπίτι | Ανάρτηση: 03/06/2015

Θέλουμε κτίρια όμορφα και όχι να μας πνίγουν.[...]

περισσοτερα
Οι καθρέφτες μεγαλώνουν τους μικρούς χώρους.

Οι καθρέφτες μεγαλώνουν τους μικρούς χώρους.

Κατηγορία: Σπίτι | Ανάρτηση: 04/06/2015

Ακόμα μία απόδειξη ότι oι καθρέφτες μεγαλώνουν τους μικρούς χώρους (φώτο) .!![...]

περισσοτερα